Om Torö

Torö är ett speciellt ställe för surfare, både vind, kite och vågsurfare. Det är den enda platsen på Södertörn som levererar vågor, och det kan levereras med besked!
Kärringviken, eller Torös ”insida”, är ett säkert ställe att vindsurfa på med en mjuk och något långgrund strand att starta från. Vid hård syd till sydväst vrider det in midjehöga väldigt mjuka linjer i viken som är perfekta för att få en sväng eller två. Insidan (som kallas för Kärringviken för oss fegisar som inte vill krascha på stenstranden, alternativt Kiteviken (gissa varför …)) fungerar även på nordvästligt, men då finns också bättre platser att köra på.

Stenstrand är surfbart på ost till sydost och sydväst till västligt. För att få den perfekta vågridningen ska man vänta in lågtrycken som oftast passerar med hård sydlig vind och sedan vrider upp till sydväst eller ännu bättre rak väst. Vågorna trycker då in ordentligt och det blir en riktigt bra sideshore. Stenstrand är både strömt och bjuder på ett shorebreak som äter dig ordentligt om du inte skärper dig. Torö ger och Torö tar, helt enkelt. När vinden ligger på för rakt på stranden går det att hoppa i vid Kärringviken för att sedan kryssa runt udden och köra på framsidan.
En del vindsurfare åker till Torö på svaga prognoser och det kan vara ett riktigt lyckokast med långa fina dyningar som är perfekta för freeride-segling.

Använd parkeringsplatserna!

Södertörns surfklubb har en vindmätare på plats vid Örudden. Den  nås via ”Torö Örudden vind .

Torö på Spotguide
Torö på Windguru
Hitta hit