Spots

Här nedan beskrivs de surfställen som nyttjas mest på Södertörn (och i närområdet). Det flesta är lämpliga för speed, freeride eller freestyle. Endast en, Torö Stenstrand, går att räkna som vågsurf-spot, men den är däremot en av de bästa när vädret bjuder till!

Spotsen nedan för Södertörn är ordnade motsols, med början från Södertälje. Därefter övriga.

Skanssundet (Himmerfjärden)   O-S

Skanssundet är ett helt OK ställe för vindsurfing vid vindar mellan O och SO, dvs vindriktningar som inte är så vanligt förekommande men då det också är brist på lämpliga ställen. OK även vid vindar mellan SO och S, men då finns ju andra ställen att att tillgå, t ex Fituna. Men är prognosen kuling O-SO: åk dit! Är prognosen under 10 m/s är det lite mer osäkert. Parkerar gör man på en trevlig, vindskyddad parkering precis intill färjeläget. Där kan man också rigga på gräs. Visserligen får man bära grejorna nerför en liten stig till vattnet – men det är faktiskt bara 50 m.

Fituna (Himmerfjärden)   SSO-SV

Inte helt lätt att hitta till då sista biten dit är en serviceväg till ett gammalt grustag. Väl där finns det gott om parkering och det är relativt lättriggat, antingen i grustaget eller i skogsranden ner till vattnet. Ett av de mest frekventa ställena för surfare som gillar GPS. Levererar på sjöbris och har ofta en eftermiddagsvind som slår de flesta andra platser i Stockholm på samma grundvind. Från långa dyningar till något choppigt vatten.

Den sista vägen innan spoten, ca 1 km före, är avstängd med en vägbom med lås. Bommen tillhör och administreras av Södertörns surfklubb, enligt en överenskommelse med Fitunas markägare. Tillträde ges för de medlemmar i Södertörns surfklubb som har erlagt en engångsavgift om 150 kr som ”del” i själva bommen. (Hur du blir medlem och behörig till Fituna ser du här).

Fituna på Windguru
Hitta hit

Rangsta brygga (Himmerfjärden)   NV-N

Ligger 6 km (fågelvägen) söder om Fituna. Bra vid vind mellan NV och N, då det är öppet ända från norra delen av Himmerfjärden, dvs Skanssundet-Kagghamra-Fituna. Enligt somliga är det faktiskt Södertörns bästa vid NV-N …Man går i från vändplan där vägen slutar (lite krångligt) eller stranden som är belägen 50 m norrut från båtklubbens klubbhus (dvs tvärs över vägen). Det lär vara OK att parkera bilen på båtklubbsparkeringen enligt ett kommunalt avtal, eller på en P-plats 100 m innan vändplan.

Torö – Kärringviken och Torö stenstrand   O-SO, SV-V (S, NV)

Torö är ett speciellt ställe för surfare, både vind, kite och vågsurfare. Det är den enda platsen på Södertörn som levererar vågor, och det kan levereras med besked!
Kärringviken, eller Torös ”insida”, är ett säkert ställe att vindsurfa på med en mjuk och något långgrund strand att starta från. Vid hård syd till sydväst vrider det in midjehöga väldigt mjuka linjer i viken som är perfekta för att få en sväng eller två. Insidan (som kallas för Kärringviken för oss fegisar som inte vill krascha på stenstranden, alternativt Kiteviken (gissa varför …) ) fungerar även på nordvästligt, men då finns också bättre platser att köra på.

Stenstrand är surfbart på ost till sydost och sydväst till västligt. För att få den perfekta vågridningen ska man vänta in lågtrycken som oftast passerar med hård sydlig vind och sedan vrider upp till sydväst eller ännu bättre rak väst. Vågorna trycker då in ordentligt och det blir en riktigt bra sideshore. Stenstrand är både strömt och bjuder på ett shorebreak som äter dig ordentligt om du inte skärper dig. Torö ger och Torö tar, helt enkelt. När vinden ligger på för rakt på stranden går det att hoppa i vid Kärringviken för att sedan kryssa runt udden och köra på framsidan.
En del vindsurfare åker till Torö på svaga prognoser och det kan vara ett riktigt lyckokast med långa fina dyningar som är perfekta för freeride-segling.

Använd parkeringsplatserna!

Stenstrand
Torö på Windguru
Hitta hit

Strandvägen, Nynäshamn   SSO-SSV

Strandvägen är ett alldeles utmärkt ställe för sydliga vindar när sjöbrisen ger sig på sensommaren vid Fituna. Fungerar bra med vind från SSO-SSV. Här är det öppet hav utanför så det kan bli rejäla dyningar och man får en rejäl duvning när vinden överstiger kuling. Strax efter ”utsiktsplatsen” som byggdes för de kungliga gästerna när de besökte OS-seglingarna i Nynäshamn 1912 finns en parkeringsplats som rymmer ca 5-6 bilar. Där kommer man direkt ner till vattnet. Gå sedan ca 100 norrut så hittar du en perfekt sandstrand att kliva i från. När du sedan närmar dig Bredarön finns några kobbar; bakom dem är det platt och fint vatten för att pressa GPS-en lite extra. Sträckan är kort men det går att få hyggliga farter ändå. Stället bjuder på riktigt fin havssegling och den som vill hoppa och skutta kan verkligen njuta här. Enligt locals ska tydligen nordvind fungera mycket bra också.Hit kommer du genom att åka till Nynäshamn, förbi Gotlandsterminalen och svänger vänster efter Svandammsskolan. Forsätt längs med vattnet, passera NSSS och du är nu på Strandvägen. Ca 700 m senare ser du byggnationen för de kungliga gästerna på vänster sida om vägen. Stället är helt klart värt ett besök vid sydliga vindar. Blåser det inte så passa på att träna på redskapen som kommunen ställt till förfogande.

Bruket, Muskö   SO-SV

Bruket på Muskö är ett bra alternativ vid vindar SO-SV. Där ligger sydliga vindar på mot en mycket lång kuststräcka, vilket innebär att man kan köra långa ben med hög säkerheten eftersom man alltid driver in mot land om något skulle hända. Vinden ligger på från öppet hav med undantag för några öar långt söderut. Vill man så kan man kryssa sig ut på Mysingen. Här är lätt att parkera vid en vändplan. Man hittar enkelt till en sandstrand genom att bara gå stigen i vägens förlängning där den tar slut vid vändplanen. Man får bära utrustningen en bit; ca 150 m (enda nackdelen med denna spot); och sedan riggar man enkelt på en plan yta några meter från sandstranden. En liten bit ut finns några grynnor men sedan finns inga hinder. För beachstarter finns dels sandstranden, dels ett långgrunt område mellan en mindre ö och kustlinjen där man enkelt kan kliva av och vila.Bruket var populärt under 80-talet och är trevligt sommartid eftersom det är ett utflyktsmål för familjer som vill bada från klippor och sandstrand. Man blir inte störd av några närboende. För sjöbris och alla sydliga vindar är det ett bra ställe där man inte heller störs av båttrafik.Vägbeskrivning: Kör Nynäsvägen söderut till avfart Ösmo/Muskö. Tag vänster mot Muskö. Kör genom tunneln och därefter ca 5 km till ett fyrvägskors mitt på ett fält. Tag höger och kör en bra bit på denna vackra slingriga väg ända bort till Bruket där vägen tar slut vid vändplanen.

Årsta havsbad   SV

Bra för SV om man inte orkar åka till Torö. Plattvatten med lite chop ibland. En stenbumling 20-40 m utanför ”näset” och tydligen en mitt i viken nånstans, annars juste. Vägbeskrivning: Kör väg 73, ta avfart Årsta Havsbad strax söder om Västerhaningeavfarten. Följ vägen förbi golfbana och Bergabasen, sväng ner till höger bland sommarstugehusen ca 200 m innan parkeringen för badgäster. Ta första vänster och följ vägen ner till vattnet. Plats för typ 6 bilar. Tänk på att boende måste kunna passera.

Oxnö, Gålö   SO-S (O-SV)

Text hämtad från TWC.nu: Fungerar bäst vid SO-S. Funkar hyfsat vid O-SV. Choppigt, små vågor. Längre ut på Mysingen kan det bli riktigt hård vind. Liten smal stenstrand, med hyfsat med riggytor bland träden eller på sten/berget. Det finns tre grynnor vid land, en ute vid udden och två till höger innanför ett litet skär. Man kommer dit så här: När du har kommit ut på Gålö fortsätt vägen tills den nästan tar slut. Ca 100 meter innan sväng till vänster där det finns en 30-skylt. Åk förbi campingen och parkera på den stora parkeringsplatsen bredvid båtklubben. Spoten var tidigare mycket använd men tycks numera vara nästan bortglömd.

Skälåker, Gålö   (NO)

Ett bra ställe vid stark NO vind – för både vindsurfare och kitare. Nybörjarvänligt, för alla kategorier, i och med att det är långgrunt och en skyddad vik. Kan bli lite trångt längst inne i viken vid bra vindar då det svärmar av kitare och vindsurfare, men då är det bara att kryssa ut en bit. Enorm parkeringsplats; 20 kr per dag; 200 m att bära grejorna till vattnet. Enorm plats att rigga på.

Skälåker på Windguru
Hitta hit

Askfatshamnen, Dalarö   SV (S)

Funkar på SV. Kan funka även på S. Man går i vid en sjösättningsramp för båtar. Parkerar gör man vid sopcontainern vid vändplan och riggar på asfalten precis vid bryggan. Man kan även parkera vid båtklubben, gå över bron och rigga vid den lilla stranden.

Lilla stranden (långgrunt!)

Tyresö, Dyviksudd   S-SV

Text hämtad från TWC.nu: Bästa vindriktningar är S-SV. Bra med Dyvik är den vindförstärkning som blir ute mellan öarna, som ger riktigt bra vind. Nackdelen är att det är en bit att gå med utrustningen och att det ofta är stråkigt innan man kommer till den bra vinden.Det är ofta vindstråk, men kan vara värt att ta sig hit då vindförstärkningen mellan Skomakarn och Stora Brandholmen slår det mesta då det är sydväst. Kan ofta bli sjöbris här.Farleder gör att vattnet ofta blir choppigt med vågor från alla håll, dock totalt plattvatten mellan Stora Brandholmen och Kalvholmen. Man riggar på gräs eller sand. Parkering: Finns det plats, kan man stå vid vändplanen. Är det fullt med badare så får man ställa sig någonstans längs med vägen och gå med grejorna.

Tyresö strand   SO (NV)

Text hämtad från TWC.nu: Tyresö Windsurfing Clubs (TWC) hemmaspot. Bästa vindriktning är SO, då det kan bli riktigt bra. Det kan bli riktigt fina sjöbrisdagar här på våren och sommaren. Choppigt men vid hård SO kan dyningar rulla in. NV ger plattvatten och bra speedförhållanden. Vinden kan dock vara byig. På klubben finns det alltid folk om du vill ha sällskap när du surfar. Där finns klubbstuga, räddningsbåt, nybörjarbrädor att hyra. Gott om riggytor. Gott om parkeringsplatser. Containerplats för utrustningen kan hyras. Alla är välkomna att surfa här. Tyresö Windsurfing Club finns på Facebook https://www.facebook.com/groups/113520625362623/

Erstaviksbadet, Saltsjöbaden   SO

Text hämtad från Spotguide: Riktigt bra när det är sydost. Åk mot Erstaviks Kvarnväg och sväng in på Erstaviksbadets parkering och gå till stranden (en fin promenad på ca 900m).

Seglarvägen, Saltsjöbaden   NO, SO (N, V, S)

Text hämtad från Spotguide: ”Skapligt efterjobbet-ställe”.

KSSS, Saltsjöbaden

TODO…

Sätrastrandbadet (Mälaren)   VNV

Text hämtad från Spotguide: Funkar bara i VNV och i medelstarka vindar. Blir lätt byigt om vinden är för stark och/eller vrider mot NV eller V.

Spots i vår närhet (som inte ligger på Södertörn):

Mjölkudden, Boo (Baggensfjärden)   SO (NO, O, S)

Text hämtad från Spotguide: Segling på Baggensfjärden. Relativt stort område som funkar bra på alla ostliga vindar. Ganska stora vågor/chop vid vindar med syd i. Parkering och bra riggytor(gräs) vid båtklubben. Lätt att komma ned till vattnet via båtramp. Djupt överallt utom precis vid rampen/stranden.

Sandarna och Björkviks brygga, Ingarö   O-SV

TODO…

Sandvikens brygga, Södertälje (Mälaren: Södra Björkfjärden)   NV-NNO

Mycket bra spot vid vindar NV-NNO. Vid kuling NV-N bildas rejäla svall. Man går i vid en liten båtramp intill ångbåtsbryggan eller vid pyttestrand 50 m norr om bryggan. Inte direkt nybörjarvänligt. Parkering ca 50 meter innan bryggan, där det också går bra att rigga. Man kan också rigga på gräsytan intill bryggan.

Farstanäs, Södertälje (Järnafjärden)   SSO-SV (ONO, NV)

Här finns Södertälje Windsurfing Clubs (SWC) hemmaspot. Klubben arrenderar gräsplan och strand med mycket bra surfläge vid Järnafjärden. Bra för allt från nybörjare till vana vindsurfare. Bra surf vid vindar mellan SSO och V, dvs de vindriktningar som är vanligast i våra trakter. Faktiskt är det en av de få spots i trakterna som funkar på vindar mellan SV-V (och på det sättet en ”räddningsplanka” när det blir för mycket väst på Fituna, som ju inte funkar i vindar över 240 grader). Även ordentligt stark vind från ONO kan funka, då vinden kommer från Brandalssund. Farstanäs norra viken kan funka vid NV, men då ska det blåsa rejält, typ kuling. Men då kan det bli riktigt kul med omväxlande starka vindbyar och nollvind på plattvatten. För att komma till surfplatsen måste man vara medlem och ha nyckel till bom. Detta pga att man måste passera genom Farstanäs Camping. Mer info på www.telgesurf.se .

Farstanäs en dag i december

Närlundabadet, Ekerö (Mälaren: Långtarmen)   V (VSV, VNV)

Ett av Stockholms bästa ställen på V. Fin gräsyta att rigga på och även om det blåser bra så är själva planen vindskyddad. Man bottnar ända ut till vasskanten (hyfsat grunt vid badstranden, djupare fenor bör aktas) och längs hela vasslinjen till nästa vik når man botten om man surfar tillräckligt nära vassen.
Lite svårt att hitta hit om det är första gången, men väl här är det riktigt bra på västlig vind.

Älvnäs (Mälaren: Långtarmen) NV

Långtarmen är ett långt smalt vatten som går i NV-SO riktning i flera mil. Vid Älvnäs (Ekerö) öppnar det upp för att sedan bli något smalare igen och här krämar det på ordentligt.

Stenhamra (Mälaren: Långtarmen) NV, SO

Långtarmen är ett långt smalt vatten som går i NV-SO riktning i flera mil. Vid Stenhamra (Färingsö, någon mil norr om Ekerö C) så är det fritt vatten kilometervis i båda riktningarna, dvs mot NV såväl som mot SO. Det innebär att det vid just dessa vindriktningar (men inga andra) kan bli riktigt bra förhållanden vid schysst vind, med i stort sett plattvatten. Man parkerar, riggar och går i vid badplatsen. Man bör undvika de mest ”badvänliga” vädren (dvs mycket folk) men i övrigt är det fritt fram.

Rasta, Ekerö (Mälaren: Södra Björkfjärden)   S-V (VNV)

Ekerö har flera oväntat bra spots, men de är oftast lite svåra att hitta. Rasta är ett sånt. Om man väl hittar hit så bjuds det riktigt långa rena hoppramper på SV och västligt ger jämn vind flera kilometer ut.

—————–

Några bilder från klubbens event på Lilla Essingen 2012 finns på klubbens Flickr-sida.